2011-02-23 14:36:29• hírek • M. T. R.

Közösségi háza Nagykárolynak és vidékének

A címbéli gondolat jegyében üzemel a Szent László Közösségi Ház. Amint hírportálunkon számos alkalommal olvashattak már róla, 2006-ban az államtól visszaszerzett épületet a Szatmári Római Katolikus Püspökség külföldi segítséggel felújíttatta, majd a felszentelést követően átadta a Nagykárolyi Főesperességnek. A közösségi ház céljaként a nagykárolyi főesperességhez tartozó lelkiségi csoportok, kisközösségek, mozgalmak, egyesületek, szervezetek rendezvényeinek, programjainak kiszolgálása, közösségi központtá tétele lett meghatározva. Továbbá a közösségi élet biztosítása a nagykárolyi és környékbeli keresztény fiatalok, valamint minden korosztály számára. A keresztény kultúra és szellemiség ápolása, illetve a vallási, ifjúsági, kulturális programok, rendezvények helyszínének a biztosítsa, illetőleg ezen tevékenységek elősegítése, motiválása szintén szerepel egyebek mellett a célkitűzések között.

Hogy megfelel-e a célkitűzéseknek az intézmény, egy grémium hivatott eldönteni. Évente két alkalommal ül a testület. Szerda délelőtti ülésükre látogattunk el. A grémium tagsága közül jelen volt dr. Schupler Tibor egyházmegyei gazdasági igazgató, Reszler Mihály főesperes, Szilágyi János plébános, Poszet Anikó, a Kalazanci Szent József Római Katolikus Gimnázium igazgatója, valamint a közösségi ház gondnoka, Vénig Árpád.

Éppen arról volt szó, hogy a környékbeli egyházi rendezvényeket miként lehetne a közösségi házban megtartani, illetve egyáltalán célszerű-e ez. Amint elhangzott, az egyházmegyei szintű eseményeknek szerencsés, ha otthonául szolgál a nagykárolyi közösségi ház, ellenben a plébániai, helyi rendezvényeket értelmetlen lenne ott megtartani. Szó szót követett a megbeszélésen, az ötletek megvalósításainak mikéntjeiről esett társalogtak.

A Kalazanczi Szent József-gimnázium és a Szent László Közösségi Ház közötti jó együttműködést dicsérte a későbbiekben Poszet Anikó igazgató. Amint kifejtette, szüksége van az oktatási intézménynek a közösségi házra, hiszen több osztálynak, avagy az egész iskolának szóló rendezvényeiket saját épületükben nem tudnák megtartani. A grémium többi tagjának elmondta, hogy az állandó és az alkalmi rendezvényeik kapcsán egyaránt egyeztetnek a közösségi ház adminisztrálásával megbízott gondnokkal. Reszler Mihály egy korábbi napirendi pontra utalt vissza: amint mondta, mielőtt a világítási rendszer kiegészítését-fejlesztését elhatározzák, érdemes figyelembe venniük, hogy a nagykárolyi színház előbb-utóbb, pár éven belül bizonyosan újra megnyit a lakosság előtt. Azaz talán értelmetlen lenne a püspökségnek elvégeztetnie a felettébb költséges beruházást, hiszen a nyugat-szatmári megyejogú város kulturális központjának rendezvényeit azután minden bizonnyal a színházban tartják meg. Mind a gondnok, mind az iskolaigazgató igyekezett megnyugtatni az főesperest: a közösségi ház komfortja növekedik a beruházásnak köszönhetően. A színház elkészülte után is színvonalas rendezvényeknek - például kórustalálkozóknak - fog otthonául szolgálni a Szent László Közösségi Ház, s így semmiképpen sem oktalan a világítás fejlesztése. Schupler Tibor grémiumtag mint célkitűzést azt nevezte meg, hogy a közeljövőben az intézménynek önfenntartónak kell lennie. További beruházásokat pediglen pályázati támogatások útján lehet megvalósítani.

A grémiumi gyűlésen egyébiránt az adminisztrátor bemutatta az intézmény tavalyi programját, illetve az idei elképzeléseket vázolta. 2010-ben szám szerint 181 rendezvénynek szolgált otthonául a közösségi ház, ebből 34 egyházi jellegű esemény volt, 36 a Kalazanczi-gimnázium ünnepsége, 98 világi program zajlott az intézmény épületeiben, továbbá a Kiwanis klubot 13 alkalommal bérelték ki. Összesen több mint 15 ezer részvevője volt ezeknek az eseményeknek.

A tavalyi év pénzügyi beszámolójára is sor került. Majd a gondnok beszámolt a Kiwanis klubház teljes felújításáról. Ennek a napirendi pontnak kapcsán a tagságnak döntenie kellett a klubépület további működtetéséről (ezután is lehet majd bérelni, lásd Vénig Árpáddal készített Megújult az egykori Kiwanis című híradásunkat. A főépület lépcsőházának, illetve a Szent László-szobor kiemelésének a munkálatai is befejeződtek, erről is beszámolt Vénig Árpád.

Ezután került szóba a díszterem világítástechnikai fejlesztése, illetve ennek költségei. A testület javasolni fogja a beruházást a megyéspüspöknek - mondták el kérdésünkre. Az udvar és a szaletli rehabilitációjának tervezetét ismertette ezt követően Fleisz Áron építészmérnök. A 3D-s projektbemutató kapcsán a részvevők észrevételeiket is ismertették, ugyanakkor határozat született arról, hogy az udvari épületet az egész udvarral együtt felújítják. A pályázati lehetőséget keresik, s amint kérdésünkre elmondták, még idén szeretnék, ha megkezdődnének a tényleges munkálatok.


Megújult a lépcsőház, valamint a Szent László-szobor is hangsúlyosabbá vált

Megújult a lépcsőház, valamint a Szent László-szobor is hangsúlyosabbá vált


Újra bérelhető a Kiwanis épülete
Újra bérelhető a Kiwanis épülete


A Fleissig Kft. látványtervének egy része
A Fleissig Kft. látványtervének egy része


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: